Het is nu di 23 apr 2019, 16:49

Marisa cornuarietis


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: ma 14 apr 2014, 23:46
Marisa cornuarietis

Familie
Ampullariidae


Soorten

Marisa cornuarietis (Linnaeus, 1758)


Algemene naam

Grote Posthoornslak, appel slak

Beschrijving

De schelp van deze soort meet gemiddeld een breedte van 50 mm met 3-4 kransen. De schelp van de volwassenen is in het algemeen afgeplat, de jongen daarentegen hebben een meer bolvormige vorm. De schelp is vaak tweekleurig met verschillende kleur patronen op de dorsale en ventrale oppervlakken. Ze hebben bijna altijd 3-6 donker gekleurde strepen, er is ook een kleurvorm ontstaan waarbij de donkere banden op het huisje verdwenen zijn en enkel een geel huisje overblijft.l. Het lichaam van deze slak is geel tot grijs met zwarte vlekken over het gehele lichaam. De stijve structuur die wordt gebruikt om de opening van het blokkeren reservoir ( operculum ) is zeer klein en kan volledig worden teruggetrokken in de schelp .

Leefgebied

Zuid-en Centraal-Amerika


Noord-Amerika:
VS: Alabama, Alaska, Arizona, Californië, Florida, Georgia, Idaho, Texas

Zuid-Amerika

Pacific Islands: Hawaii

Caribbean


Ecologie

Deze omnivore slak wordt gevonden in stilstaand of langzaam stromend water. De volwassenen leggen hun oranje gekleurde eieren van 2-3 mm onder de oppervlakte van het water. De eieren worden vaak afgezet op vegetatie in een gelatineuze matrix. Legselgrootte gemiddeld 210 eieren met een incubatieperiode van ongeveer 8-24 dagen. De slak is niet tweeslachtig (beide geslachten bestaan). Er is bewijs van seksueel dimorfisme, waarbij de mannetjes een meer afgeronde opening (mond) en een dikkere schelp hebben , terwijl de vrouwtjes een ovale opening (mond) en een dunnere schelp . Marisa wordt verkocht voor aquaria maar eet vrijwel alle planten, hierom zullen de slakken bijgevoerd moeten worden met bijvoorbeeld spruitjes, wortel, sperzibonen etc om schade aan waterplanten te voorkomen. Waarschijnlijk zijn de eerste dieren vrijgelaten door mensen die deze slakken liever niet meer in hun aquarium hielden. Ook werd voorgesteld om deze slakken te gebruiken als onkruidbestrijder planten zoals de waterhyacint. Studies hebben aangetoond dat marisa de wortels van deze planten eet waardoor de groei vertraagt wordt. Elders in het zuiden van de VS en in Puerto Rico werd marisa ingeschakeld tegen enkele andere planten. Daarbij werd wel vergeten dat deze slak ook rijst eet en andere planten die wel gebruikt worden door de mens. Marisa wordt in Puerto Rico gegeten door de plaatselijke bevolking.
Niet enkel planten maar ook andere slakken worden als middagmaal gebruikt door marisa. Om andere slakkenpopulaties die ziektes kunnen overdragen op de mens in te dijken wordt marisa ook wel gebruikt. Marisa zelf is geen drager van ziektes die overdraagbaar zijn op de mens.

Marisa cornuarietis 1.jpg

wildkleur

Marisa cornuarietis 2.jpg


Marisa cornuarietis 3.jpg
gele variant

kweekvariant
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar Slakken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron