Het is nu di 23 apr 2019, 16:01

Het huidsecreet


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: zo 28 apr 2013, 09:48
Het is alom bekend dat Discusvissen hun jongen groot brengen met huidsecreet.

Tijdens de eerste weken van hun leven eten de jongen hiervan gretig. Zelfs als ze ander voer, zoals Artemia's krijgen, laten ze het huidsecreet niet 'lopen'.

Omdat er nog zo weinig over dit huidsecreet bekend is, is er onderzoek naar gedaan. De huid van de ouderdieren en de maaginhoud van vele jongen in verschillende levensstadia, is onderzocht. Op de huid van de Discusouders vormen zich tijdens de broedverzorging cellen, die nog bij geen andere vis zijn gevonden. Ze worden secrocyten genoemd en ze ontstaan uit secretoblasten, de ontwikkelingscellen. Bij deze cellen komen nog kiezelalgen en een aantal bacteriën, welke eveneens op de huid voorkomen en groeien. Deze stoffen worden nog aangevuld met vetten en verschillende eiwitten. De jongen eten dus dit voedsel en de bacteriën in het huidsecreet. De bacteriën en het voedsel zorgen ervoor dat de verteringsorganen beginnen te werken. Het hoofdvoedsel van jonge discussen is dus geen slijm, maar discusweefsel van complexe aard. Het heeft niet alleen voedende, maar ook beschermende functies.

Vorming van de huidsecreet der ouderdieren wordt door invloeden van buitenaf beïnvloed, zoals schrikken, stress, vangen. Het is verstandig om de jongen artemie, fijn vlees of een plantaardig voedsel bij te voeren. Zo worden ze het beste voorbereid voor een goede verdere ontwikkeling.
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar Kweek gerelateerde artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron