Het is nu di 23 apr 2019, 15:52

Zelf voer maken


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: zo 28 apr 2013, 08:42
Tegen woordig zijn er zeer goede diepvriesvoeders te koop van bijvooorbeeld Ruto, Stendker,Degen.
Maar de fanatiekeling onder ons vinden het ook leuk om zelf voer te maken.
Hieronder vind u een recept van Jan-H met uitleg hoe te berijden.


Benodigdheden:

1,5-2 kilo runderhart (of kalkoenhart)
1 ons garnalen
1-2 ons mosselen
2 ons spirulina of spinazie
2-3 ons kabeljauwfilet
1 rode of groene paprika
1 ei 1 bosje bospeen
Vitamines via de LFS verkrijgbaar Runderhart/Kalkoenhart vers kopen.

Dit vlees moet ontdaan worden van vet.
Dit moet heel nauwkeurig gebeuren, omdat vetresten die eventueel achterblijven in ons voer niet door de vissen wordt verteerd. Het vlees wordt vervolgens in stukken gesneden van ca. 3 cm. Daarna perst u het vlees door een vleesmolentje. Vervolgens maalt en snijdt u het nog na in de keukenmachine. Het verkregen vlees deponeer je in een pan, en spoel deze substantie uit onder de kraan.

De redenhiervoor is dat het achtergebleven bloed van het runderhart/kalkoenhart verwijderd moet worden.
De garnalen moeten zo fijn mogelijk gestamp worden. Dit geldt ook voor de mosselen, alleen moet hierbij opgemerkt worden dat de harde kern en de baard van de mossel verwijderd dient te worden, want deze is te hard en wordt ook niet door de vissen verteerd.
De spinazie of spirulina goed wassen. De steeltjes verwijderen en het overgebleven blad vervolgens zo fijn mogelijk malen/ snijden. Het is de bedoeling dat dit een fijne brei wordt. Voor de kabeljauwfilet geldt hetzelfde als voor het hart. Van de paprika verwijderen we het middelste gedeelte (zaden) en gebruiken dus alleen de schil.
Ook deze moet zeer fijn gemaakt worden, wat wel een aardige klus is doordat de schil zo hard is. Het rauwe ei voegt u toe op het moment dat we de gehele substantie gaan mengen. De bospeen worden in de keukenmachine vermaalt tot pulp, dat vervolgens in een onder de kraan uitgespoelde theedoek en knijp vervolgens het sap (caroteen) uit de theedoek en vang dit op boven een bord.
Voeg ca. 10cc aan vitamines toe aan het geheel.
Als alles bereid is wordt de hele substantie door elkaar gemengd. Voor het verpakken en invriezen gebruiken je een goede kwaliteit diepvrieszak. Deze moet wel stevig van kwaliteit zijn. Te dunne diepvrieszakjes vriezen aan het hart vast, wat later problemen geeft bij het afbreken/ snijden. Van voer doe je net zoveel in de diepvrieszak dat je daar plakjes van ca. 1,5 cm van maken en leggen deze voorzichtig vlak weg in de diepvries.
Na zo'n 24 uur kun je er dan gemakkelijk stukjes vanaf breken of snijden.
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar voeding gerelateerde artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron