Het is nu di 23 apr 2019, 15:52

Kaamlaag


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: za 11 jan 2014, 01:04
Kaamlaag

Een kaamlaag wordt vaak omschreven als een olieachtige laag of wazige slijmlaag dat drijft op het wateroppervlak. Als je je vinger erin steekt breekt het als het ware in delen uiteen.

Wat is nu een kaamlaag precies? En hoe ontstaat het? Een kaamlaag is een laagje met afgestorven bacteriën, drijvend op het wateroppervlak. Er zijn verschillende manieren waardoor het kan onstaan: - Na inrichten aquarium - Filter staat te lang stil - Filter werkt niet (meer) goed - Overvoeren - Overbevolking - Rottend materiaal in het aquarium (planten/achterwanden/hout) - Te klein oppervlak filtermedium (bacteriën kunnen er niet op hechten) Een kaamlaag kan ook een voorbode zijn van een blauwalgenplaag.

Wat kan ik er aan doen? Er zijn een aantal methoden om van een kaamlaag af te komen: - Maak gebruik van een oppervlaktefilter om de kaamlaag af te zuigen. - Dep de kaamlaag af met stukken keukenrol. Dit zul je waarschijnlijk een aantal keren moeten herhalen vooraleer het effect heeft. - Schep de laag voorzichtig weg met een glas. - Zet een flesje rechtop in het water en duw het net zover onder het oppervlak dat het bovenste laagje in het flesje stroomt. De volgende mogelijkheden vallen onder symptoombestrijding: - Zet de uitstroom van je filter op het wateroppervlak. Door de stroming verdwijnt de kaamlaag vanzelf. Dit kan in geval van een filter met weinig capaciteit niet de meest adequate oplossing blijken. - Belucht het aquarium met behulp van een luchtpomp (niet aan te raden in aquaria die met CO2 toevoeging werken, of een lage pH dienen te hebben, aangezien CO2 verdreven wordt) Natuurlijk is het belangrijk om te proberen de oorzaak te achterhalen, anders blijft het bij symptoombestrijding en zal de kaamlaag vaak weer terugkeren. Tevens is het aan te raden om een goede waterverversing toe te passen nadat de kaamlaag vermengd wordt met het water.

Is het schadelijk? In principe is de kaamlaag zelf niet schadelijk, behalve in het geval dat een kaamlaag erg dik is. Het kan dan de gaswisseling tussen het water en de lucht benadelen, waardoor bijvoorbeeld minder zuurstof beschikbaar is in de bak. In sommige gevallen kan een kaamlaag zelfs wel handig zijn, om bijvoorbeeld kleine visjes mee te voeden, aangezien de kaamlaag allerlei micro-organismen bevat. Natuurlijk moet er ook gekeken worden naar de oorzaak van de kaamlaag. Blijkt namelijk dat je filter niet goed meer werkt, dan heeft dat bekende andere nadelige effecten. Water meten is dan een aanrader! Ander soort kaamlaag Naast deze bekendste en meest voorkomende kaamlaag bestaat er ook nog een andere
soort kaamlaag. Dit is een zeer hardnekkige variant, want hij is niet weg te krijgen door de uitstroom hoger te hangen. Dit zal namelijk alleen maar zorgen voor bellen in de kaamlaag. Deze variant is te herkennen aan een groene kleur (lijkend op alg). Door de vetten in het voer trekt hij wel open, maar gaat na verloop van tijd weer dicht. Doordat deze ontstaat door overvoeren komt hij vaak voor in kweekbakken of garnalenbakken. Mocht het zijn dat de blauwalg volgt na een kaamlaag, komt dit mischien door teveel eiwit(voeren) of een vervuiling. Wat er dan gebeur is dat op de kaamlaag blauwalg komt liggen. Dit komt doordat het lekker warm, lekker dicht bij de lampen, en vuil (bijvoorbeeld voer wat niet opgegeten is) kan zich ophopen, dit zijn voor de blauwalg ideale omstandigheden. Het begint dan meestal tegen je achterwand aan.


Door: Mars
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar Water gerelateerde artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron