Het is nu di 23 jul 2019, 03:29

Halamid-D / Chloramide-T


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: vr 08 maart 2013, 12:33
Halamid-D / Chloramide-T is een breed desinfecterend middel meestal in poedervorm dat in een groot aantal bedrijfstakken wordt toegepast o.a. in de levensmiddelen industrie en in zwembaden.
Het is in staat om uitwendige parasieten, kieuwwormen, bacteriën en virussen te doden en wat van groter belang is er kan geen resistentie tegen worden opgebouwd. Sommige parasieten zijn bijvoorbeeld al in hoge mate resistent tegen zout en formaline.
Door ontsmetting van het aquariumwater met Halamid-D / Chloramide-T worden parasieten zoals Witte Stip (ichthyophthirius), Gyrodactylus, Costia, Chilodonella alsmede schimmels (Saprolegnia), algvorming en watervervuiling door bacteriën tegengegaan.

Dossering
PH 6,5 - 7,5 = 0,8 tot 1 gram per 100 liter. PH 7,5 – 8,5 = 1,5 tot 2 gram per 100 liter.
Behandeling
- dag 1: ververs 50-75%, los de Halamid-D / Chloramide-T op in lauw water en voeg toe
- dag 3: ververs 85% ( na 48 uur )
- dag 4: ververs 50%
- dag 6: los de volgende kuur Halamid-D / Chloramide-T op en voeg toe
- dag 8: ververs 85% ( na 48 uur )
- dag 9: ververs 50% en voeg actieve kool toe

Filters buiten gebruik stellen en goed doorluchten. Soms is het echter beter om de filters mee te nemen. Zeker bij lichte doseringen van 0,8 gram. Je beschadigd de nitrificerende bacterien...maar dat herstelt zich binnen 12 dagen.

Is er sprake van zacht zuur water (pH lager dan 7) dan dient de helft te worden gedoseerd. In geval van zeer zuur water (pH lager dan 4) wordt aangeraden de vissen tijdelijk te verwijderen uit het viswater tot de Halamid-D / Chloramide-T is uitgewerkt.

Besmetting
Als besmetting, zoals witte stip, is aangetoond dan dient de behandeling van het viswater met Halamid-d 3 tot 4 keer herhaald te worden met tussenpauzes van tenminste 3 dagen. Nooit de dosering verhogen.

Verhoging van de temperatuur van het aquariumwater tot 28° C. versnelt bij Witte Stip de ontwikkelingscyclus, waardoor het ontsmetten sneller tot resultaten leidt.

Ontsmet accessoires en nieuw aangekochte planten gedurende 15 minuten in een emmer leidingwater (5 liter) met 1 gram Halamid-d

Waarschuwing
Het gebruik van Halamid-d in de aangegeven doseringen en frequentie is niet schadelijk voor planten en vissen. Halamid-d (en desinfectie in het algemeen) kan tijdelijk het biologisch evenwicht in het aquarium verstoren. Om dit versneld te herstellen zijn bacteriecultures in de handel ( aquariumspecialisten ).

Sommige aquaria hebben onberekenbare chemische structuren door bijvoorbeeld de aanwezige mineralen en de zuurgraad van het water. Van invloed zijn de mate van verversing van het water en het gebruik van preparaten, filtermedia etc. Het is aan te raden om vóór de ontsmetting 50 tot 75% van het aquariumwater te vervangen door schoon leidingwater, kool en filterwatten te verwijderen, UV en CO2 uit te schakelen en een bruissteen aan te zetten.

Observeer de vissen tijdens en na de behandeling zorgvuldig.
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar Overige

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron