Het is nu vr 24 mei 2019, 17:53

Nedol


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: za 26 mei 2012, 23:20
Afbeelding

Nedol
Gebruiksinformatie Nedol
Farmaceutisch bedrijf: JBL GmbH & Co. KG
67141 Neuhofen, Germany +49(0)623641800
Nedol Werkzame stof Benzimidazol
100 ml suspensie voor toevoeging aan 400 l aquariumwater
Werkzame stoffen overeenkomstig de soort en de hoeveelheid:
100 ml suspensie bevatten:
Benzimidazol 5000 mg
Geneesmiddel tegen haarwormen (Capillaridae), aarsmaden (Oxyuridae), Camallanidae en andere draadwormen (Nematoda) bij siervissen in zoet- en zeewateraquaria.
De volgende algemene symptomen kunnen op een door bovengenoemde wormen veroorzaakte infectie duiden: Aangetaste vissen vermageren hoewel ze genoeg voer krijgen, de uitwerpselen van de vissen zijn soms wit en slijmerig, omdat de parasieten de darmwand beschadigen en deze dan met de uitwerpselen wordt uitgescheden. Attentie: slijmerige, witte uitwerpselen kunnen eveneens het gevolg zijn van een verkeerde voeding of van een door flagellaten veroorzaakte aandoening. Dit symptoom is daarom alleen in verbinding met andere van de eerder genoemde symptomen een teken dat de vis(sen) aan draadwormen lijden. Aangetaste vissen die normaal in scholen leven, vermageren en zonderen zich af van de school. Enkele vissen liggen op de bodem en maken draaiende bewegingen. Of vissen aan Camallanus lijden, is relatief eenvoudig te zien: het achterste gedeelte van de rode vrouwtjes hangt zo nu en dan iets uit de aars van de aangetaste vissen om larven af te zetten. Zekerheid bij de diagnose geeft met uitzondering van Cammalanus alleen een microscopische onderzoeking.
Tegenindicaties: geen bekend
Waarschuwingen: Niet toepassen bij ongewervelde dieren (koralen, slakken, schelpdieren, garnalen, enz.) in zoet- en zeewater.
Gedurende de behandeling moet het aquarium voortdurend worden geobserveerd. Zodra u constateert dat de vissen het middel niet verdragen, moet ongeveer 50% van het water onmiddellijk worden ververst.
Bijwerkingen: Geen bekend. Nedol wordt doorgaans door alle vissen goed verdragen. Indien u bijwerkingen bij uw vissen waarneemt, verzoeken wij u ons en uw dierenarts of apotheek daarvan op de hoogte te stellen.
Interacties: Door de gelijktijdige toepassing van een waterzuiveringsmiddel kan de werking van Nedol afnemen.
De gelijktijdige behandeling met andere geneesmiddelen kan ongewenste en onberekenbare effecten veroorzaken en kan daarom beter achterwege blijven.
Toepassing: Gedurende de behandeling eventueel voorhanden actieve kool uit het filter verwijderen, UV-C apparatuur en CO2-bemesting afzetten. In zeewateraquaria eveneens de eiwitafschuimer en ozonisator uitschakelen.
Vóór de behandeling 50% van het water verversen.
Attentie: Geneesmiddelen moeten in principe altijd ’s ochtends worden toegediend. De dieren moeten daarna goed worden geobserveerd.
Dosering: De fles gedurende 1 minuut krachtig schudden. Tenzij een andere behandeling wordt voorgeschreven: 10 ml op 40 l liter.
Wijze van toepassing
bij haarwormen, aarsmaden en andere Nematoda met uitzondering van Camallanus:
1. 50 % van het water verversen.
2. Het geneesmiddel op een plek in het aquarium doen waar het water goed in beweging is.
3. 9 dagen wachten. Gedurende deze tijd met behulp van een uitstroomsteen of door het water in beweging te houden voor een goede zuurstoftoevoer zorgen.
4. Op de 10e dag 30 % van het water verversen en daarna gedurende 24 uur via actieve kool filtreren. Daarmee is de behandeling beëindigd.
5. De behandeling na 3 weken herhalen (punt 1 t/m 4), opdat inmiddels uitgekomen larven worden vernietigd.
Wijze van behandeling bij Camallanus:
1. 50 % van het water verversen.
2. Het geneesmiddel op een plek in het aquarium doen waar het water goed in beweging is.
3. 9 dagen wachten. Gedurende deze tijd met behulp van een uitstroomsteen of door het water in beweging te houden voor een goede zuurstoftoevoer zorgen.
4. Op de 10e dag 80 % van het water verversen en de behandeling (punt 2 en 3) herhalen.
5. Op de 20e dag 80 % van het water verversen en de behandeling (punt 2 en 3) herhalen.
6. Op de 30e dag 30 % van het water verversen en vervolgens gedurende 24 uur via actieve kool filtreren. Daarmee is de behandeling beëindigd.
Nedol bevat geen organische, de oplosbaarheid bevorderende producten en kan derhalve zonder bedenkingen worden toegepast, omdat er geen gevaar bestaat van een ongewenste massale toename van bacteriën.
Maatregelen bij overdosering, onderbreken of staken van de behandeling: Na constatering van een overdosering de helft van het water verversen.
Als het tijdens een van de in de gebruiksaanwijzing genoemde wachttijden nodig blijkt te zijn om het water nogmaals te verversen, dan moet daarna nog eens 50 % van de genoemde dosis worden toegediend. Vervolgens de behandeling voortzetten zoals aangegeven.
Na afloop van de behandeling: Na afloop van de behandeling een week lang iedere dag een dosis JBL Acclimol (dit geldt alleen voor zoetwater!) toevoegen om het immuunsysteem van de vissen aan te sterken en de door de parasieten veroorzaakte wonden beter te laten genezen. Door toevoeging van JBL FilterStart aan het filter of van JBL Denitrol aan het aquariumwater kunt u de micro-organismen die de behandeling eventueel niet hebben overleefd weer vervangen
• Op een voor kinderen onbereikbare plaats bewaren.
• Niet geschikt voor toepassing bij dieren die voor de productie van levensmiddelen zijn bestemd.
• Na bereiken van de vervaldatum niet meer gebruiken.
• Tegen de inwerking van licht en warmte beschermen, in de originele verpakking bewaren.
• Indien u vragen hebt over de toepassing van het middel kunt u zich tot uw dierenarts of apotheek wenden.
• Ch.-B. en vervaldatum: zie verpakking

Bron: http://www.jbl.de/nl/
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar JBL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron