Het is nu ma 24 jun 2019, 14:13

Aradol


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: za 26 mei 2012, 23:19
Afbeelding

Aradol
Gebruiksinformatie Aradol
Pharmaceutisch bedrijf: JBL GmbH & Co. KG
67141 Neuhofen, Germany +49(0)623641800
Werkzame stof: diflubenzuron
100 ml suspensie voor toevoeging aan 400 l aquariumwater
Werkzame stoffen overeenkomstig de soort en hoeveelheid:
100 ml suspensie bevatten:
diflubenzuron 130 mg
Geneesmiddel tegen kieuwwormen (Dactylogyrus); huidwormen (Gyrodactylus), karperluizen (Argulus), ankerwormen (Lernaea) en andere parasieten bij siervissen in zoet- en zeewateraquaria.
Een versnelde ademhaling, schuren tegen voorwerpen in het aquarium, schokachtige zwembewegingen verbonden met schrikverkleuring of apathisch „hangen“ zijn de typische kenmerken van een besmetting met kieuwwormen. In het geval van huidwormen zijn daarnaast bloederige plekken op de huid mogelijk.
Of de kieuwen betroffen zijn, kan in het geval van grote vissen als volgt op eenvoudige wijze worden geconstateerd: vang de verdachte vis, leg hem op een vochtige onderlaag en til voorzichtig een kieuwdeksel op met een pincet. Met behulp van een loep (vergroting 10 x) zijn de licht gekleurde wormen gemakkelijk te zien.
Met karperluizen besmette vissen worden schuw, gedragen zich abnormaal – met name springen ze, voornamelijk ‘s nachts – en ze proberen zich tegen stenen te schuren. De steken van karperluizen kunnen huidontstekingen veroorzaken. Karperluizen zijn met het blote oog als 4 - 12 mm grote, als een vingernagel gevormde parasieten te herkennen.
Ankerwormen zijn witte, langwerpige, staaf- of takvormige beestjes met twee lange eizakken en duidelijk te zien. Ze steken hun kop in de schubzakjes, die daardoor ontstoken raken.
Wanneer de besmette vissen al door andere parasieten zijn verzwakt, ontstaat in de meeste gevallen als secundaire ontsteking Trichodina. In ernstige gevallen is de huid dan met een witte laag bedekt, de vissen vertonen abnormaal gedrag, de vinnen zitten vast, de dieren schuren tegen objecten enz.
Contra-indicaties: geen bekend
Waarschuwingen: Aradol werkt niet als de temperatuur van het water minder dan 18°C bedraagt; daarom alleen toepassen bij een temperatuur van meer dan 18° C. Niet toepassen bij ongewervelde dieren (koralen, slakken, schelpen, kreeftachtige enz.) in zeewater of bij alle soorten kreeftachtige in zoet water.
Het heeft alleen zin om ankerwormen te bestrijden als per vis slechts één of twee wormen te vinden zijn. Wij adviseren om ernstig aangetaste dieren op verantwoorde wijze te doden, omdat het diep in de huid stekende deel van de ankerworm, die door het geneesmiddel wordt gedood, een secundaire vergiftiging van de aangetaste vis veroorzaakt, die hij niet overleeft.
Bijwerkingen: Geen bekend. Indien u bijwerkingen bij uw vissen waarneemt, verzoeken wij u ons en uw dierenarts of apotheek daarvan op de hoogte te stellen.
Interacties met andere middelen: Door de gelijktijdige toepassing van een waterzuiveringsmiddel of zout kan de werking van Aradol afnemen. De gelijktijdige behandeling met andere geneesmiddelen kan ongewenste en onberekenbare effecten veroorzaken en kan daarom beter achterwege blijven.
Wijze van gebruik: Vóór gebruik eventueel voorhanden actieve kool uit het filter verwijderen, UV-C apparatuur en CO2-bemesting afzetten. In zeewateraquaria eveneens de eiwitafschuimer en ozonisator uitschakelen.
Dosering: Vóór gebruik ca. 1 minuut krachtig schudden! 10 ml op 40 l water. Maximaal verblijf in het water: 1 week. Daarna 30 % van het water verversen.
Opmerking over de duur van de behandeling: Bij huidwormen, levendbarende kieuwwormen, karperluizen en ankerwormen is in normale gevallen een enkele dosis voldoende. Bij eitjes leggende kieuwwormen moet de behandeling 2 x met een afstand van 1 week na afloop van de desbetreffende behandeling worden herhaald.
Aanbevolen manier van filtreren en voeren gedurende de behandeling: Biologisch zeer actieve filters die al geruime tijd niet meer zijn schoongemaakt kunnen de werking van het geneesmiddel gedeeltelijk ongedaan maken. Wij adviseren daarom om het filter vóór toediening van het middel “grof” schoon te maken (d.w.z. niet te grondig, zodat een deel van de nuttige micro-organismen de schoonmaakbeurt overleeft). Ga door met voeren tijdens de behandeling, maar geef uw vissen duidelijk minder voer dan anders.
Maatregelen bij overdosering, onderbreken of staken van de behandeling: Na constatering van een overdosering de helft van het water verversen.
Na afloop van de behandeling: Na afloop van de behandeling het water gedurende 24 uur door actieve kool (JBL Carbomec activ / Carbomec ultra) filtreren om restanten van het geneesmiddel te verwijderen. Daarna de actieve kool weggooien. Vervolgens een week lang iedere dag een dosis JBL Acclimol toevoegen (dit geldt alleen voor zoet water!) om het immuunsysteem van de vissen aan te sterken en de door parasieten verwonde huid beter te laten genezen.
Door toevoeging van JBL FilterStart aan het filter of van JBL Denitrol aan het water helpt u de eventueel ondanks de genomen maatregelen beschadigde bacteriekolonie weer te herstellen.
• Op een voor kinderen onbereikbare plaats bewaren.
• Niet geschikt voor toepassing bij dieren die voor de productie van levensmiddelen zijn bestemd.
• Na bereiken van de vervaldatum niet meer gebruiken.
• Tegen de inwerking van licht en warmte beschermen, in de originele verpakking bewaren.
• Indien u vragen hebt over de toepassing van het middel kunt u zich tot uw dierenarts of apotheek wenden.
• Ch.-B. en vervaldatum: zie verpakking
NL
13 10059 81 0 V02
JBL GmbH & Co. KG
67141 Neuhofen, Germany
+49 (0)6236 41800, http://www.jbl.de

Bron: http://www.jbl.de/nl/
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar JBL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron