Het is nu vr 24 mei 2019, 16:59

Punktol


Beheerder
Berichten: 625
Geregistreerd: za 05 mei 2012, 19:27
BerichtGeplaatst: za 26 mei 2012, 14:28
Afbeelding

Punktol ultra
Farmaceutisch bedrijf: JBL GmbH & Co. KG
67141 Neuhofen, Germany, +49(0)623641800
100 ml oplossing voor toevoeging aan 1000 l aquariumwater
500 ml oplossing voor toevoeging aan 5000 l aquariumwater
Geneesmiddel ter bestrijding van eencellige huidparasieten bij siervissen. Voorbeelden hiervan in zoet water zijn: Ichthyophthirius, Ichthyobodo (Costia), Heteropolaria, Chilodonella, Tetrahymena, Trichodina, Glossatella. Voorbeelden van parasieten in zeewater: Cryptocarion, Brooklynella, Uronema. Typische kenmerken van de in zoet water door Ichthyophthirius veroorzaakte zogen. witte-stipziekte: de huid, vinnen en kieuwen zijn bezaaid met witte puntjes, zodat de vis eruit ziet alsof hij met griesmeel is bestrooid. In zeewater wordt de ziekte veroorzaakt door Cryptocarion. De puntjes zijn groter, bijna zuiver wit van kleur en minder talrijk dan in zoet water. Het preparaat werkt eveneens goed tegen de altijd weer verschijnende, zogenoemde “hardnekkige stammen” van Ichthyophthirius. De daarbij vaak optredende massale vissterfte wordt betrouwbaar verhinderd, respectievelijk gestopt. Fluweelachtige, dunne, blauwachtig-witte plekken op de huid bij zoetwatervissen duiden vaak op een infectie met de boonvormige huidvervuiler Costia (Ichthyobodo). Een tapijtachtige witte velours om de bek, vaak als gevolg van een verwonding of reeds aanwezige infectie bij draadvinnigen, wordt veroorzaakt door het klokdiertje Heteropolaria colisarum. Daarnaast kan een besmetting met de genoemde en andere parasieten gepaard gaan met de volgende onspecifieke symptomen: versnelde ademhaling, schuren tegen decoratieobjecten, vastzitten van de vinnen, gebrek aan eetlust, verminderde beweeglijkheid, apathisch gedrag, verdonkeren van de huidkleur, vermeerde slijmafscheiding.
Contra-indicaties: Geen bekend.
Waarschuwingen: Bij koralen en andere invertebrata in zeewater is een aantasting over een langere tijdruimte mogelijk. Vissen daarom voor de behandeling overdoen naar een apart quarantaineaquarium. Bij invertebrata in zoet water (garnalen, kreeften etc.) kunnen overgevoeligheden optreden. Het verdient daarom aanbeveling om deze dieren voor de zekerheid van de behandeling uit te sluiten. Vissen zonder schubben (modderkruipers en meervallen) en verzwakte vissen kunnen overgevoelig op het geneesmiddel reageren. In deze gevallen de behandeling met de halve dosis beginnen en de dosis daarna voorzichtig opvoeren.
Bijwerkingen: Geen bekend. Indien u bijwerkingen bij uw vissen waarneemt, verzoeken wij u ons en uw dierenarts of apotheek daarvan op de hoogte te stellen.
Interacties: Een tegelijk met de eerste dosis Punktol ultra toegediende halve dosis JBL Ektol cristal ondersteunt de behandeling. Door de gelijktijdige toepassing van een waterzuiveringsmiddel kan de werking van Punktol ultra afnemen. De gelijktijdige behandeling met andere geneesmiddelen, met name JBL Fungol, kan ongewenste en onberekenbare effecten veroorzaken en kan daarom beter achterwege blijven.
Wijze van gebruik: Vóór gebruik eventueel voorhanden actieve kool uit het filter verwijderen, UV-C apparatuur en CO2-bemesting afzetten. In zeewateraquaria eveneens de eiwitafschuimer en ozonisator uitschakelen. Vóór de behandeling 50% van het water verversen.
Attentie: Geneesmiddelen moeten in principe altijd ’s ochtends worden toegediend. De dieren moeten daarna goed worden geobserveerd.
Dosis en duur van de behandeling: Ichthyophthirius (witte puntjes in zoet water) en Cryptocarion (witte puntjes in zeewater):
10 ml op 100 l water; op de 1e, 3e, 5e enz. tot 15e dag een gehele dosis.
Costia (huidvervuiler):
10 ml op 100 l water; op de 1e, 3e, 5e en 7e dag een gehele dosis.
Alle andere parasieten:
10 ml op 100 l water; op de 1e en 3e dag een gehele dosis.
Onmiddellijk voor iedere herhaaldosis dient 30 à 50 % van het water te worden ververst. Vooropgesteld dat de vissen hogere temperaturen verdragen, heeft een verhoging van de watertemperatuur tot 30 °C een positieve invloed op de behandeling van alle ziektes. In bijzonder ernstige gevallen kan bij alle ziektes, met name bij infecties met Ichthyophthirius van een zogenoemde hardnekkige stam, een aanzienlijk langere behandeling op de hierboven beschreven wijze noodzakelijk zijn.
Aanbevolen manier van filtreren en voeren gedurende de behandeling: Biologisch zeer actieve filters, die al lang niet meer zijn gereinigd, kunnen de werking van het geneesmiddel gedeeltelijk deactiveren. Wij adviseren daarom om het filter „grof“ schoon te maken (niet te grondig, want het is de bedoeling dat een deel van de nuttige bacteriën de schoonmaakbeurt overleeft). Daarnaast bevelen wij aan om de bodemgrond vóór de behandeling met JBL AquaEx af te zuigen. Geef uw vissen gedurende de behandeling zo mogelijk geen of maar heel weinig voer.
Maatregelen bij overdosering, onderbreken of staken van de behandeling: Na constatering van een overdosering de helft van het water verversen. In geval dat een dosis is overgeslagen, deze zo spoedig nodig alsnog toedienen en de behandeling vervolgens zoals beschreven voortzetten.
Na afloop van de behandeling: Na afloop van de behandeling het water gedurende 24 uur door een filter met actieve kool filtreren (JBL Carbomec activ of Carbomec ultra) om geneesmiddelrestanten uit het water te verwijderen. Daarna de kool weggooien. Vervolgens gedurende een week iedere dag een dosis JBL Acclimol (dit geldt alleen voor zoet water!) aan het water toevoegen om het immuunsysteem van de vissen aan te sterken en de door parasieten aangetaste huid beter te laten genezen. Toevoeging van JBL FilterStart aan het filter of van JBL Denitrol aan het water helpen om de eventueel beschadigde bacteriekolonie weer te herstellen.
• Op een voor kinderen onbereikbare plaats bewaren.
• Niet geschikt voor toepassing bij dieren die voor de productie van levensmiddelen zijn bestemd.
• Na bereiken van de vervaldatum niet meer gebruiken.
• Tegen de inwerking van licht en warmte beschermen, in de originele verpakking bewaren.
• De werkzame stof veroorzaakt een verkleuring van het water die na korte tijd vanzelf verdwijnt.
• Met het verkleuren van decoratieve elementen van kunststof en van voegen van transparante siliconen moet rekening worden gehouden.
• Indien u vragen hebt over de toepassing van het middel kunt u zich tot uw dierenarts of apotheek wenden.
• Ch.-B. en vervaldatum: zie verpakking
Werkzame stoffen overeenkomstig de soort en hoeveelheid:
100 ml bevatten:
Malachietgroen-oxalaat 20 mg
Kristalviolet 40 mg
Methyleenblauw 80 mg
02/2010

Bron: http://www.jbl.de/nl
Heeft u op of aanmerkingen, of een aanvulling op de tekst?
Stuur dan een e-mail naar info@lnummerforum.nl

Keer terug naar JBL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron